یِاهو مارکت

فروشگاه یاهو

یِاهو مارکت

فروشگاه یاهو

کارایی فنی و شکاف تکنولوژی ذرت کاران به تفکیک سطح پایداری کشاورزی مناطق مختلف استان فارس

کارایی فنی و شکاف تکنولوژی ذرت کاران به تفکیک سطح پایداری کشاورزی مناطق مختلف استان فارس

کارایی فنی و شکاف تکنولوژی ذرت کاران به تفکیک سطح پایداری کشاورزی مناطق مختلف استان فارس

چکیده

 

 

کارایی فنی و شکاف تکنولوژی ذرت کاران به تفکیک سطح پایداری کشاورزی مناطق مختلف استان فارس

 

استان فارس به لحاظ بهره­مندی از منابع طبیعی و آب و هوا متنوع از جایگاه ویژه­ای در افزایش تولیدات محصولات زراعی به­ویژه ذرت دانه­ای در کشور برخوردار است. نیاز به افزایش تولیدات داخلی و جلوگیری از کاهش عملکرد ذرت، باعث شده تا اغلب کشاورزان استان بی­مهابا نهاده­های گوناگونی از سموم و کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار دهند و اقدام به برداشت بیش از حد از سفره­های آب زیرزمینی کنند، بدون آنکه پیامدهای آنی و طولانی­مدت بر محیط­زیست را در نظر بگیرند. بنابراین ضرورت پرداختن به مسئله پایداری کشاورزی و ارزیابی نظام­های کشاورزی استان فارس مورد تأکید قرار می­گیرد. افزایش کارایی فنی استفاده از نهاده­ها به عنوان یک عنصر کلیدی در میان عناصر سه­گانه توسعه پایدار (اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی) محسوب می­شود. در این راستا، هدف از این مطالعه بررسی کارایی فنی و نسبت شکاف تکنولوژی ذرت­کاران استان فارس بر حسب میزان پایداری کشاورزی می­باشد. در این تحقیق ابتدا شهرستان­های استان فارس بر اساس مدل پایداری کشاورزی و نیز روش برنامه­ریزی توافقی رتبه­بندی شده و به سه گروه پایدار، نسبتاً پایدار و ناپایدار تقسیم گردیدند. جهت جمع­آوری اطلاعات از سه گروه مذکور به ترتیب شهرستان­های کازرون ، فیروزآباد و مرودشت انتخاب شدند. در مرحله بعد برای انتخاب روستا و بهره­برداران نمونه­ها، روش­های نمونه­گیری تصادفی طبقه­بندی شده و سیستماتیک مورد استفاده قرار گرفت و اقدام به تکمیل پرسشنامه از 300 بهره­بردار نمونه در سال زراعی 88-1387 گردید. در این مقاله از سه رهیافت تابع تولید مرزی تصادفی تلفیقی، تابع تولید مرزی تصادفی گروهی و تابع مرزی پوششی (فرامرزی) برای محاسبه کارایی فنی و شکاف تکنولوژی استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان می­دهد که استفاده از روش­های سنتی (که تکنولوژی بین مزارع را یکسان فرض می­کند) برای محاسبه کارایی فنی، منجر به برآورد بیش از اندازه آنها می­شود. میانگین نسبت شکاف تکنولوژی در شهرستان­های مرودشت، فیروزآباد و کازرون به ترتیب 3/59، 1/71 و 9/68 درصد می­باشد. این مطلب بیانگر آن است که نسبت شکاف تکنولوژی در مناطق نسبتاً پایدار بیشتر از مناطق ناپایدار است. لذا کشاورزان در این نوع مناطق می­توانند با دستیابی به تکنولوژی­های برتر که همسو با پایداری کشاورزی است، به­راحتی شکاف موجود بین سطوح تکنولوژی و نیز پایداری کشاورزی را کاهش دهند. از آنجایی که نسبت شکاف تکنولوژی بر پایه نوع نظام پایداری کشاورزی در مناطق محاسبه شده، علاوه بر این که نسبت مذکور نشان­دهنده سطوح تکنولوژی بکار رفته از سوی بهره­بردارن (عملکرد تکنیکی) است، بیانگر میزان پایداری کشاورزی آنان نیز می­باشد. لذا در این تحقیق نسبت مذکور تحت عنوان نسبت شکاف تکنولوژی- پایداری کشاورزی ارائه گردید.

 

فهرست مطالب

عنوان صفحه

فصل اول:کلیات1

1-1- مقدمه1

1-2- اهمیت و ضرورت تحقیق3

1-3- اهداف10

1-4- فرضیات10

فصل دوم: مروری بر مطالعات11

2-1- مقدمه11

2-2- مطالعات مربوط به توسعه پایدار کشاورزی11

2-2-1- مفهوم پایداری12

2-2-2- ابعاد پایداری درکشاورزی13

2-2-3- تفاوت در اطلاق واژه­ها در رابطه با پایداری17

2-2-4- اهداف پایداری و راهبردهای لازم جهت دستیابی به یک نظام پایدار کشاورزی...........................................................................................................................................18

2-2-5- روش­های ارزیابی و سنجش میزان پایداری کشاورزی21

2-2-5-1- تعریف شاخص­های پایداری کشاورزی22

2-2-5-2- مطالعات مربوط به شاخص­های پایداری کشاورزی22

2-2-5-3- روش­های ترکیب شاخص­های پایداری کشاورزی25

2-3- مطالعات مربوط به محاسبه و روش­های اندازه­گیری کارایی28

2-3-1- مقایسه دو روش تحلیل فراگیر داده-ها ((DEA و تابع مرزی تصادفی ((SF30

2-3-2- روش تابع تولید فرامرزی33

2-4- ارزیابی مطالعات صورت گرفته34

فصل سوم: تئوریو روش تحقیق35

3-1- مقدمه35

عنوان صفحه

 

3-2- مدل پایداری کشاورزی36

3-2-1- شاخص­های اندازه­گیری پایداری کشاورزی38

3-2-1-1- شاخص خاک­ورزی حفاظتی38

3-2-1-2- شاخص هدایت الکتریکی (EC)39

3-2-1-3- شاخص ماده آلی خاک39

3-2-1-4- شاخص مصرف کود و سموم در واحد سطح40

3-2-1-5- شاخص غلظت نیترات در آبهای زیرزمینی41

3-2-1-6- شاخص درجه تنوع گیاهان زراعی41

3-2-1-7- شاخص سیستم­های کارآمد آبیاری43

3-2-1-8- شاخص بیلان آب.............................................................................43

3-2-1-9- شاخص­های اقتصادی- اجتماعی..................................................................44

3-2-2- روش برنامه­ریزی توافقی44

3-3- تعریف کارایی46

3-3-1- اندازه­گیری کارایی فنی49

3-3-1-1- مرزهای غیرپارامتری معین50

3-3-1-2- مرزهای پارامتری معین51

3-3-1-3- مرزهای معین آماری51

3-3-1-4- مرزهای پارامتری تصادفی52

3-3-1-4-1- تکنیک تابع مرزی پوششی تصادفی56

3-4- روش جمع­آوری داده­ها و روش نمونه­گیری60

3-4-1- داده­های مورد نیاز60

3-4-2- منطقه مورد مطالعه61

3-4-3- روش نمونه­گیری63

3-5- مدل مورد استفاده65

فصل چهارم: نتایج و بحث69

4-1- مقدمه69

4-2- بررسی پایداری کشاورزی در شهرستان­های استان فارس69

4-2-1- شاخص خاک­ورزی حفاظتی71

4-2-2- شاخص هدایت الکتریکی (EC)72

4-2-3- شاخص ماده آلی خاک72

عنوان صفحه

 

4-2-4- شاخص مصرف کود و سموم در واحد سطح73

4-2-5- شاخص غلظت نیترات در آبهای زیرزمینی74

4-2-6- شاخص درجه تنوع گیاهان زراعی74

4-2-7- شاخص سیستم­های کارآمد آبیاری75

4-2-8- شاخص بیلان آب76

4-2-9- شاخص سطح زیر کشت و میزان عملکرد76

4-2-10- شاخص نسبتافرادباسوادبهبیسواد77

4-3- نتایج مدل برنامه­ریزی توافقی77

4-4- نتایج نمونه­گیری81

4-5- معرفی مناطق مورد مطالعه82

4-5-1- شهرستان مرودشت82

4-5-2- شهرستان فیروزآباد83

4-5-3- شهرستان کازرون83

4-6- بررسی وضعیت عرضه ذرت در استان فارس84

4-7- نتایج بررسی وی‍ژگی­های فردی، اجتماعی و اقتصادی نمونه­های مورد مطالعه87

4-7-1- وی‍ژگی­های فردی، اجتماعی و اقتصادی ذرت­کاران شهرستان مرودشت87

4-7-2- وی‍ژگی­های فردی، اجتماعی و اقتصادی ذرت­کاران شهرستان فیروزآباد90

4-7-3- وی‍ژگی­های فردی، اجتماعی و اقتصادی ذرت­کاران شهرستان کازرون91

4-7-4- وضعیت تفضیلی ویژگی­های بهره­برداران در مناطق مورد مطالعه92

4-7-5- نتایج مربوط به نهاده­های مصرفی در شهرستان­های مورد مطالعه95

4-9- نتایج حاصل از تخمین توابع تولید مرزی100

4-10- محاسبه کارایی فنی و نسبت شکاف تکنولوژی- پایداری کشاورزی110

فصل پنجم: خلاصه، نتیجه­گیری و پیشنهادها120

5-1-خلاصه120

5-2- پیشنهادها129

منابع133

پیوست149

 

فهرست جداول

عنوان و شماره صفحه

 

جدول 2-1- خلاصه مطالعات مربوط به شاخص­های کشاورزی پایدار........................................23

جدول 2-2- مقایسه روش­های DEA و SFA ..................................................................................32

جدول 3-1- پایه­ها، معیارها و شاخص­های مورد استفاده در سنجش پایداری کشاورزی.......37

جدول4-1-ماتریسشاخص­هایپایداریکشاورزیاستانفارس..............................................70

جدول 4-2- مجموعه وزن­های مربوط به هر شاخص......................................................................78

جدول4-3- رتبه­بندیوطبقه­بندیشهرستان­هایاستانفارسبااستفادهازبرنامه­ریزیتوافقی .........................................................................................................................................................79

جدول 4-4-اطلاعاتمربوطبهاندازهنمونهدرهرگروه................................................................81

جدول4-5-ویژگی­هایفردی،اجتماعیواقتصادیذرت­کاراندرنمونه­هایموردبررسی...........................................................................................................................................................89

جدول4-6-متوسطنهاده­هایمصرفیدرشهرستان­هایموردبررسی ....................................97

جدول 4-7- متوسط مصرف کودهای شیمیایی به تفکیک شهرستان .........................................98

جدول 4-8- متوسط سهم نهاده­ها از هزینه کل در شهرستان­های مورد مطالعه .....................99

جدول 4-9- نتایج حاصل از تخمین تابع تولید مرزی برای دو فرم کاب-داگلاس و ترانسلوگ به تفکیک شهرستان............................................................................................................................. 104

جدول 4-10- نتایج حاصل از تخمین تابع تولید مرزی و فرامرزی برای داده­های ترکیبی.105

جدول 4-11- آزمون فرضیات برای مدل­های تابع تولید مرزی................................................106

جدول 4-12- کشش تولید نهاده­ها برای ذرت­کاران شهرستان مرودشت................................ 108

جدول 4-13- کشش تولید نهاده­ها برای ذرت­کاران شهرستان فیروزآباد................................ 109

جدول 4-14- کشش تولید نهاده­ها برای ذرت­کاران شهرستان کازرون.................................. 109

جدول 4-15 خلاصه نتایج مربوط به انواع کارایی و نسبت شکاف تکنولو‍ژی-پایداری کشاورزی مزارع ذرت استان فارس......................................................................................................................111

عنوان صفحه

 

جدول 4-16- آنالیز واریانس (ANOVA) نسبت شکاف تکنولوژی- پایداری کشاورز(STGR) بین مناطق مورد مطالعه..................................................................................................................... 117

جدول 4-17- نتایج آزمون برابری میانگین (LSD) نسبت شکاف تکنولوژی- پایداری کشاورزیبین مناطق موردمطالعه.............................................................................................117

فهرست نمودارها

 

عنوان و شماره صفحه

 

نمودار 3-1- توصیف انواع کارایی به روش فارل.................................................................................48

نمودار 3-2- الگوی تابع فرامرزی...........................................................................................................58

نمودار4-1- روند تغییرات سطح زیر کشت و عملکرد محصول ذرت دانه­ای طی سال­های 1387-1363..............................................................................................................................................85

نمودار4-2- روند تغییرات سطح زیر کشت ذرت دانه­ای به تفکیک شهرستان طی سال­های 88-1382 ................................................................................................................................................ 86

نمودار4-3- روند تغییرات عملکرد ذرت دانه­ای به تفکیک شهرستان طی سال­های 88-1382...................................................................................................................................................86

نمودار 4-4- توزیع انواع کارایی فنی و نسبت شکاف تکنولوژی- پایداری کشاورزی ذرت­کاران.................................................................................................................................................116

 

فهرست شکل­ها

 

عنوان و شماره صفحه

 

شکل 2-1- اهداف توسعه پایدار..........................................................................................................19

 

فهرست نقشه­ها

عنوان و شماره صفحه

 

نقشه 4-1 پایداری کشاورزی استان فارس..........................................................................................80

 

فهرست پیوست

 

عنوان صفحه

 

پیوست 1- شاخص دیویژیا و کاربرد آن در تابع تولید.................................................................. 149

پیوست 2- برنامه SHAZAM برای تخمین پارامترهای تابع فرامرزی و نسبت شکاف تکنولوژی................................................................................................................................................. 151

پیوست 3- رتبهبندیشهرستانهایاستانفارسبااستفادهازروشبرنامهریزیتوافقیبهتفکیکگروههایوزنی........................................................................................................................ 153

پیوست 4- آزمونتفکیک­پذیریضعیفتابعتولید به تفکیک شهرستان............................... 154

پیوست 5- کششکلتولید به تفکیک شهرستان........................................................................ 155

پیوست 6- کاراییفنیذرت­کاران شهرستان­های مختلف بااستفادهازتابعمرزیپوششی.158

پیوست 7- نسبتشکافتکنولوژی- پایداریکشاورزیذرت­کاران به تفکیک شهرستان... 161

 

فصل اول:کلیات

1-1- مقدمه

 

در دهه­های اخیر با افزایش سریع و روزافزون جمعیت بخصوص در کشورهای در حال توسعه، تقاضای غلات به ویژه ذرت افزایش پیدا کرده است. ذرتازقدیمی­ترین گیاهان زراعی، افزون بر تأمین مواد غذایی مورد نیاز انسان (20-25 درصد)، دام و طیور(70-75 درصد)، دانه­ای سودمند برای تولید روغن خوراکی، نشاسته، گلوکز، ماده اولیه در تولیدات صنعتی(5 درصد) و چند فرآورده­ی دیگر می­باشد (حسینی و عابدی، 1386). ذرت از نظرسطحزیرکشتپسازگندموبرنجسومینمحصول استراتژیک کشاورزی دنیابشمار می­رود،به­گونه­ایکهدرسال2002باتولید600میلیونتنومیانگینعملکرد4296کیلوگرمدرهکتار، نسبتبهبرنجوگندمبرترینشانمی­دهد. در ایران کشت ذرت از اهمیت فراوانی برخوردار است. نیاز کشور به ذرت، نزدیک به 7/3 تا 4 میلیون تن در سال است که تنها 2/2 میلیون تن در داخل تولید و باقی مانده­ی آن از راه واردات تأمین می­شود (وزارت جهاد کشاورزی، 1384). بنابراین بخش مهمی از عرضه­ی ذرت به وسیله­ی واردات تأمین می­شود. در این راستا طرح افزایش تولید ذرت دانه­ای (90-1382) با هدف خودکفایی این محصول اساسی تهیه شده است که پیش­بینی می­شود با توجه به افزایش تولید، اشتغال و قطع واردات ذرت دانه­ای در سال پایان طرح، صرفه­جویی ارزی طی دوره به میزان 1410 میلیون دلار را به همراه خواهد داشت (وزارت جهاد کشاورزی، 1382). افزایش تولیدات محصولات کشاورزی از جمله ذرت از طریق افزایش سریع سطح زیرکشت و یا افزایش تولید در واحد سطح امکان­پذیر است. گزینه اول نیاز به سرمایه­گذاری­های زیربنایی و عمرانی گسترده (مانند تسطیح زمین­ها، احداث سدها، کانال­های آبرسانی و غیره) دارد که اغلب فراهم نبوده و در کوتاه­مدت ممکن نیست و از طرف دیگر، در صورت تهیه و تأمین برخی از امکانات فوق، به علت محدودیت نهاده آب در کشور با محدودیت روبرو است (وزارت جهاد کشاورزی، 1373). روش دوم، یعنی افزایش عملکرد در واحد سطح از طریق به­کارگیری اصول به­زراعی، استفاده از نهاده­های مناسب­تر، به­کار بستن روش­های نوین کاشت، داشت و برداشت، استفاده از ارقام پربازده و اصلاح شده، مصرف سموم و کودهای شیمیایی و غیره صورت می­گیرد. این روش در چند دهه اخیر با رشد روزافزون علوم کشاورزی و واریته­های پربازده، کودهای شیمیایی، سموم و دیگر مواد شیمیایی زراعی و کنترل و حفظ رطوبت همراه بوده است (ایرانی و دربان­آستانه، 1383). به اعتقاد شفرد[1] (1998)، فرآیند اساسی تغییر و تحول در عملیات و روش­های زراعی، منجر به افزایش تولید محصول و ارزش افزوده آن و نیز خرید بیشتر نهاده­های کشاورزی می­گردد. اما این روش با وجود افزایش تولید و ارزش افزوده منجر به افزایش نابرابری­های جغرافیایی، نابرابری­های اجتماعی- اقتصادی، بیکاری، مشکلات بهداشتی و درمانی و مهم­تر از همه آلودگی­های زیست­محیطی می­شود. از بین رفتن خاک زنده سطحی (که به تدریج و با زحمات زیاد قابل ترمیم است)، آلودگی خاک، آب و جو زمین، جنگل­زدایی، آبیاری بی­رویه ( خاک را به علت قلیایی کردن غیر مولد و غیر قابل استفاده می­کند)، مداخله غیر مسئولانه و همه­جانبه در اکوسیستم ( که منجر به عدم تعادل و آسیب­های فراوان گردیده است)، از بین رفتن تنوع زیستی گیاهی و حیوانی، از جمله خسارات کشاورزی مدرن محسوب می­شود (هایلو و رانگ-متزگر[2]، 1993). با پیدایش سموم در زنجیره غذایی، آگاهی مردم از اثرات فنآوری­های مدرن بر روی محیط­زیست افزایش یافته است. تجمع عناصر زائد در آب­های سطحی و زیرزمینی باعث آلودگی شده و بهره­برداری بی­رویه از آنها افزایش پیدا کرده است. کمبود انرژی در ابتدای دهه 1970، نوعی آگاهی بوجود آورد و برای اولین بار احساس شد که منابع طبیعی زمین محدود هستند و به همین دلیل به تدریج توجه به سوی کشاورزی پایدار برای حفظ منابع طببعی افزایش یافت (کوچکی و همکاران، 1372).

کشاورزی پایدار سخن روز محافل کشاورزی و موضوع مورد علاقه همه کارشناسان است که به مسائل زیست محیطی حساسند و کشاورزی معمول صنعتی را در جهت مخالف با علاقه و حساسیت خود ارزیابی می­کنند. این دسته از محققین اعتقاد دارند که برای کشاورزی مرسوم، به سبب زیانها و صدماتی که به محیط زیست و منابع پایه وارد می­کند، باید جایگزین مناسبی یافت که کشاورزی پایدار بهترین گزینه است (کهنسال، 1383). کشاورزی پایدار نوعی کشاورزی است که در جهت منافع انسان بوده، کارایی بیشتر در استفاده از منابع دارد و با محیط در توازن است. برای پایداری در کشاورزی سه موضوع اهمیت زیادی دارد. اولین موضوع درآمد کافی بخصوص در بین افراد کم درآمد است. دومین موضوع قابلیت دسترسی به غذا و مصرف آن است. این بدین معناست که باید از طریق افزایش تولید و بهبود بازاریابی، غذای بیشتر و قابل دسترس­تری تولید شود. موضوع سوم حفاظت و بهبود منابع طبیعی است (ادواردز و همکاران[3]، 1379). از این رو، طی سال­های اخیر ضرورت پرداختن به این مسئله و توجه به معیارها و اصول توسعه کشاورزی و کشاورزی پایدار مورد تأکید قرار گرفته است.

 

 

1-2- اهمیت و ضرورت تحقیق

 

به طور کلی عوامل تأثیر­گذار بر روی نظام پایداری کشاورزی ایران شامل عوامل بیوفیزیکی، اجتماعی-­اقتصادی، تکنیکی و نهادی است. از لحاظ بیوفیزیکی، ایران به علت اینکه در یکی از قسمت­های نامساعد کشاورزی دنیا (سرمای شدید، گرمای شدید، خشکی شدید و پستی و بلندی) قرار گرفته است، افزایش تولیدات کشاورزی بدون تزریق نهاده از بیرون بسیار دشوار است. این شرایط اقلیمی- جغرافیایی وضعیت شکننده­ای را در عرصه­های طبیعی بوجود آورده است که ناپایداری اکوسیستم را به دنبال دارد. از لحاظ اجتماعی- اقتصادی، گسترش فقر باعث افزایش تمایل کشاورزان به افزایش تولید گشته است. این امر در کوتاه­ مدت منجر به افزایش تولیدات و سطح درآمد کشاورزان شده ولی در بلندمدت پایداری بخش کشاورزی را از بین می­برد. بنابراین عواملی همچون دارا بودن آب و هوای خشک و نیمه­خشک، شوری یا آهکی بودن خاک­ها، کمبود مواد آلی در خاک، افت سطح آب، برداشت بی­رویه از منابع آب زیرزمینی، رشد جمعیت و تغییرات نامناسب در نوع مالکیت زمین، کشاورزی در مناطق خشک و نیمه­خشک ایران را با چالش­های فراوانی مواجه کرده است (فرشاد و زینک[4]، 2001). با توجه به این موارد و نیز عنایت به این موضوع که بخش کشاورزی ایران مولد 20 درصد درآمد ناخالص ملی است و معاش اغلب ساکنان روستاها که بیش از 45 درصد از جمعیت کشور را شامل می­شود (دهقانپور، 1384)، از راه فعالیت­های کشاورزی تأمین می­گردد، توجه به کشاورزی پایدار، حفظ منابع آب و خاک کشور و جلوگیری ازآلودگی زیست­بوم­ها و محیط­زیست کشور دو چندان ضرورت می­یابد.

واقعیت­های مربوط به سیر قهقرایی محیط­زیست حقیقتاً تکان­دهنده است. برخی از این اطلاعات تا حدودی این وضعیت را روشن می­کنند. بر اساس آمارهای موجود، سالانه 130هزار هکتار مرتع در ایران تخریب می­شود، 480 هزار هکتار جنگل از بین می­رود و 5/1 میلیارد تن خاک به صورت فرسایش تلف می­شود. بعد اقتصادی این تخریب، به اندازه­ای است که سالانه معادل 390 هزار میلیارد ریال از ارزش مراتع، خاک و جنگل­های ایران بر اساس قیمت­های سال 1370 تخریب می­شود (افراز، 1376). همچنین سالانه نزدیک به 30 درصد از مواد غذایی تولید شده در کشور در مراحل مختلف از بین می­رود که با این مقدار ضایعات می­توان غذایی 15 میلیون نفر را تأمین نمود (کوچکی و همکاران، 1376).

استان فارس که امروزه سکان دار کشاورزی نوین کشور شده، به دلیلی برخی بی توجهی ها به اصول پایداری کشاورزی و محیط­زیست، علاوه­بر قربانی شدن کشاورزی این استان در بحث پایداری موجب واردشدن صدمات جبران­ناپذیری به منابع طبیعی و محیط­زیست شده است. استان فارس از استان­های جنوبی و جزء مناطق خشک و نیمه خشک کشور بوده که با وسعت 122 هزار کیلومترمربع چهارمین استان از نظر وسعت در کشور می­باشد. به دلیل گوناگونی آب و هوا و اختلاف درجه حرارت و میزان بارش و شرایط طبیعی این استان از نظر تولیدات و محصولات کشاورزی دارای تنوع فراوانی می­باشد. استان فارس با سطح زیرکشت بالغ بر 998000 هکتار، 7/7 درصد از کل زیرکشت کشور را دارا است. این استان در تولید محصولات گروه غلات (گندم، جو، شلتوک و ذرت دانه­ای) و گروه سبزیجات (سیب­زمینی، پیاز، گوجه­فرنگی) به ترتیب با سهم 3/14و 2/10 درصد از تولید کل کشور دارای مقام اول در تولید این محصولات می­باشد. در تولید محصولات صنعتی (پنبه، توتون و تنباکو)، حبوبات و محصولات جالیزی به ترتیب با 13/6، 05/10 و 98/4 درصد سهم از تولید کل کشور دارای مقام چهارم می­باشد. همچنین فارس یکی از قطب­های تولید محصول ذرت بشمار می­رود. به گونه­ای که این استان با 75/32 درصد سهم در تولید و 20/31 درصد سهم در سطح زیرکشت ذرت دانه­ای، دارای مقام نخست در تولید و سطح زیر­کشت این محصول در کشور است (آمارنامه محصولات کشاورزی، 1384).

به این ترتیب به دلیل وسعت زیاد کشت محصولات مختلف از جمله ذرت در سطح وسیعی از مزارع، اغلب کشاورزان استان بدون در نظر گرفتن میزان مورد نیاز گیاه، بی­مهابا نهاده­های گوناگونی از سموم و کودهای شیمیایی مورد استفاده قرار می­دهند. از جمله این سموم می­توان به آترازین اشاره کرد. آترازینیکعلفکشانتخابیاستکهبهطوروسیعیدرمزارعذرتبرایکنترلبسیاریازعلفهایبرگپهن چمنیبکاربردهمی­شود. با توجه به اینکه استان فارس یکی از تولیدکنندگان عمده ذرت در سطح کشور است، لیکن مسائل زیست محیطی شدیدی به دلیل پایداری در خاک و همچنین ورود به آب­های سطحی و زیرزمینی در این استان بوجود می­آید. در حال حاضر میزان مصرف کود شیمیایی در کل کشور بیش از 5/3 میلیون تن و در استان فارس حدود 460 هزار تن می­باشد که متوسط میزان مصرف در اراضی استان حدود 460 کیلوگرم در هکتار است ( حیدری و همکاران، 1389). به عنوان نمونه در بین سال­های 1353 تا 1372 در استان فارس مقدار مصرف کود­های شیمیایی از حدود 50 هزار تن به نزدیک 250 هزار تن افزایش داشته است که این رقم نشان­دهنده روند فزاینده مصرف کودهای شیمایی در استان و ناپایداری نظام توسعه کشاورزی است (رضایی­مقدم، 1376). همچنین نتایج مطالعه دهقانپور (1384) نشان داده است که کشاورزان منطقه مرودشت در مصرف سموم و کودهای شیمیایی در دو زراعت گندم و ذرت بصورت غیر بهینه و ناکارا عمل کرده­اند. در این راستا، در مطالعه­ای در استان فارس، محققان نشان دادند که مصرف زیاد کودهای شیمایی در جهت افزایش تولید نبوده، بلکه ناشی از عدم آگاهی و اطلاع زارعین و بی­توجی آنان به جنبه­های زیست­محیطی و پنداشت­های غلط آنان از تأثیرگذاری تصاعدی بر عملکرد ذرت بوده است (حیاتی، 1374 و کرمی، 1995). از آثار سوء مصرف بیش از حد سموم و کود­های شیمیایی می­توان به آلوده شدن آبها و خاک­ها، زیادی نیترات موجود در بافت­های گیاهی محصولات زراعی و باغی و همچنین کاهش کیفیت محصولات، کاهش مقاومت گیاه در برابر آفات و امراض و کاهش حاصلخیزی خاک­ها نام برد. از این رو حدود 70 درصد خاک­های استان دارای کربن آلی کمتر از یک درصد و تنها 6 درصد اراضی زراعی دارای کربن بیش از 5/1 درصد است. همچنین میزان برداشت از آب زیرزمینی بیش از 2 میلیارد متر مکعب بیشتر از تغذیه طبیعی آن است و به علت این برداشت بیش از حد از سفره­های آب زیرزمینی، 67 دشت از 99 دشت استان فارس دارای بیلان منفی هستند (گزارش منابع آب سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان فارس، 1379). بنابراین ضرورت پرداختن به مسئله پایداری کشاورزی و ارزیابی نظام­های کشاورزی استان فارس مورد تأکید قرار می­گیرد.

نظر به اینکه بخش کشاورزی از یک طرف با محدودیت منابع تولید روبرو بوده و از سوی دیگر تأمین­کننده امنیت غذایی جمعیت در حال رشد می­باشد، یکی از مهمترین اهداف سیاست­گذاران در سطح کلان، دستیابی به خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی است. علاوه بر این، بایستی تعادل و توازنی بین جریان برداشت و بهره­برداری از منابع تولید و تولید محصولات کشاورزی ایجاد شود. در واقع روند استفاده از منابع تولید باید به گونه­ای باشد که علاوه بر رفع نیازهای غذایی نسل کنونی، امنیت غذایی نسل آینده نیز تهدید نشود. این مسأله مبنای کشاورزی پایدار را تشکیل می­دهد (کوچکی و همکاران، 1376).

خودکفایی در زمینه محصولات کشاورزی همواره مورد توجه مدیران و برنامه­ریزان بوده و یکی از اساسی­ترین پایه­های استقلال هر کشور به شمار می­رود. این مهم نقش عمده­ای در توسعه اقتصادی کشور دارد. این از نظر تأمین مواد غذایی، ایجاد و اشتغال، تأمین ارز، روابط آن با سایر بخش­ها و سهمی که در تولید ناخالص ملی دارد، در خور ملاحظه است (شفیعی و همکاران، 1385). از این رو خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی زمینه­ساز دستیابی به پایداری اقتصادی در هر جامعه است. که بقای اقتصادی یکی از ابعاد توسعه پایداری کشاورزی محسوب می­شود.

بسیاری از محققین در مطالعات خود پایداری یک نظام تولیدی را همان ثبات یا بقای اقتصادی در نظر گرفته­اند و به کمک معیارهای قابل حصولی مثل رسیدن به سطح حداکثر محصول با یک سطح از نهاده­ها یا استفاده از سطوح حداقل نهاده­ها برای دستیابی به یک سطحمطلوب از محصول، عملکرد یک سیستم تولیدی را مورد ارزیابی قرار داده­اند. ثبات اقتصادی با کارایی استفاده از منابع در جریان تولید در دوره زمانی معین ارتباط دارد (لال[5]، 1991). مسئله عدم­کارایی استفاده از نهاده­ها از گسترده­ترین مسائل مربوط به پایداری می­باشد. از این رو با توجه به شرایط کنونی بهترین و عملی­ترین راه افزایش تولید ذرت، بهبود کارایی و بدست آوردن محصول بیشتر از مجموعه ثابتی از عوامل تولید است.

اندازه­گیری کارایی تولید و رشد بهره­وری دارای سابقه­ای تاریخی در تحلیل تولید محصولات کشاورزی است. نتایج تحلیل­های مقایسه­ای تفاوت­های کارایی و بهره­وری در میان تولید­کنندگان، یکی از راههای شناخت قوت و ضعف وضعیت موجود کشاورزی می­باشد (فریزر و هون[6]، 2001). افزایش کارایی و بهبود بهره­وری به منظور استفاده هر چه کمتر از منابع و نهاده­ها به عنوان یک عنصر کلیدی در میان عناصر سه­گانه توسعه پایدار محسوب می­شود. این عناصر عبارت از اهداف اقتصادی (رشد، عدالت، کارایی و اقتصاد سبز)، اهداف زیست­محیطی و اهداف اجتماعی است (رحیمی و صادقی، 1383). به تعبیر دیگر هر گونه بهبود در وضعیت نظام­های بهره­برداری و نزدیک شدن به وضعیت مطلوب از لحاظ پایداری باعث صرفه­جویی در مصرف نهاده­ها، افزایش بازدهی عوامل تولید، کاهش هزینه­های تولید و به دنبال آن افزایش سودآوری و بهبود سطح زندگی زارعین و وضعیت محیط­زیست می­شود. بنابراین اعتقاد بر این است که بین کارایی فنی استفاده از نهاده­ها و پایداری کشاورزی رابطه مثبت و قوی وجود دارد (دی کوئیجر و همکاران[7]، 2002، ابای و همکاران[8]، 2004 و گامز و همکاران[9]، 2008).

در اکثر قریب به اتفاق مطالعاتی که در زمینه محاسبه کارایی تا به حال انجام شده است، فرض بر این است که تکنولوژی تولید در تمام مزارع (بنگاه ها و یا مناطق) مورد مطالعه یکسان است. در حالیکه در مطالعات اخیر، فرض یکسان بودن تکنولوژی­های تولید و همچنین یکنواختی در مرزهای تولید مناطق مختلف کنار گذاشته شده است. (بتیس و رائو[10]، 2002 و رائو و همکاران[11]، 2003). در مناطق مختلف تولید کنندگان پتانسیل دستیابی به یک تکنولوژی یکسانی را ندارند.

بر طبق نظرات کارشناسان، زارعین استان فارس در استفاده از نوع ارقام ذرت ، تاریخ کشت، سیستم­های آبیاری، مصرف کود­های حیوانی، زیستی و ریزمغذی، نوع ماشین­آلات و همچنین توانایی مدیریتی متفاوت هستند. بنابراین به دلیل وجود تفاوت در شرایط محیطی و شکاف تکنولوژی­های تولید، پایداری کشاورزی در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود. به طوریکه بر اساس مطالعه­ای که در سنجش پایداری نظام زراعی ذرت­کاران استان فارس صورت گرفته است، بیش از نیمی (7/58%) از ذرت­کاران دارای نظام­های «ناپایدار» و «نسبتاً ناپایدار» بودند و در مقابل 3/41% از آنها دارای نظام­های «نسبتاً پایدار» و «پایدار» هستند (صدیقی و روستا،1382). یافته­های مطالعه مذکور علاوه بر اینکه بیانگر وجود نظام­های مختلف پایداری کشاورزی در میان ذرت­کاران استان فارس است، نشان­دهنده عدم وجود دانش کشاورزی پایدار، عدم بکارگیری تکنیک­های کشاورزی پایدار ( نظیر رعایت و اجرای اصول تناوب زراعی، کاربرد انواع کودهای آلی و سبز، استفاده از کاه و کلش و بقایای گیاهی، کاربرد انواع شخم حفاظتی و غیره)، بکارگیری تکنولوژی های نامناسب در تولید، استفاده ناصحیح از سموم و کودهای شیمیایی و نیز عدم­کارایی کشاورزان در استفاده از نهاده­ها در فرآیند تولید ذرت در استان فارس می­باشد.

از این رو به منظور لحاظ کردن تمامی تکنولوژی­های بکار گرفته شده از سوی کشاورزان و نیز برای اینکه سیستم­های مختلف پایداری کشاورزی در کل مناطق مورد مطالعه پوشش داده شود، می­توان از مفهوم متا­تکنولوژی یا فرامرزی[12] برای مطالعه تفاوت­های منطقه­ای استفاده کرد و از این طریق شکاف تکنولوژی-پایداری مناطق محاسبه می­شود.

لذا به دلیل مسائلی از جمله بهره­وری پایین عوامل تولید، عدم کارایی فنی ذرت­کاران، ضعف در مدیریت، عدم آگاهی زراعین و بی­توجهی آنان به جنبه­های زیست­محیطی و عدم بهره­گیری تکنیک­های کشاورزی پایدار، تعیین و بررسی کارایی فنی و شکاف تکنولوژی-­پایداری کشاورزی مزارع مختلف بر حسب نوع نظام پایداری مناطق از اهمیت ویژه­ای بر­خوردار است.


1-3- اهداف

 

  1. تعیین پایداری کشاورزی در شهرستان­های استان فارس
  2. بررسی ارتباط کارایی فنی ذرت­کاران مناطق مورد مطالعه استان فارس با پایداری کشاورزی
  3. بررسی ارتباط نسبت شکاف تکنولوژی ذرت­کاران مناطق مورد مطالعه استان فارس با پایداری کشاورزی
  4. ارایه راه­کار­هایی در جهت کاهش نسبت شکاف تکنولوژی ذرت­کاران با تفکیک میزان پایداری کشاورزی مناطق مختلف استان فارس

 

 

1-4- فرضیات

 

  1. مناطق پایدارتر دارای کارایی فنی بالاتری در مقایسه با مناطق ناپایدار می­باشند.
  2. بهبود کارایی فنی در مناطق ناپایدار منجر به ناپایداری بیشتر می­شود.
  3. نسبت شکاف تکنولوژی-­پایداری کشاورزی در مناطق پایدارتر، بیشتر خواهد بود.

 

 

[1]- Shepherd

[2]- Hailu & Runge- Metzger

[3]- Edwards et al.

[4]- Frashad & Zinck

[5]- Lal

[6]- Fraser & Hone

[7]- De Koeijer et al.

[8]- Abay et al.

[9]- Gomes et al.

[10]- Battese & Rao

[11]- Rao et al.

[12]- Metafrontier





نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.