فرمت فایل: ورد –Word و قابل ویرایش
تعداد صفحات: 15
این سیستم تنها برای واحدها و صنایع بزرگ تولید کننده مواد غذایی طراحی
نشده است و تمام واحدها و شرکت های کوچک در سطح منطقه ای و کشوری نیز می
توانند آنرا بکار گیرند.
آموزش کارکنان موثر در تولید ماده غذایی، کلید موفقیت در پیاده سازی این
سیستم می باشد. همچنین برای موفقیت در پیاده سازی و استقرار سیستم HACCP
مدیر واحد تولیدی باید نسبت به سیستم HACCP و الزامات ان متعهد باشد.
تعهد مدیریت نشان دهنده آگاهی وی از منافع سیستم، هزینه های آن و اهمیت آموزش پرسنل و کارکنان می باشد.
کارکرد اصلی این سیستم در تعیین و برقراری نقاط کنترل بحرانی (Critical
Control Points (میباشد. نقطه کنترل بحران مرحله ای از فرایند تولید ماده
غذایی است که به منظور اطمینان از سلامت ماده غذایی باید تحت کنترل و پایش
باشد.
Hazard، ریسک ها و خطرات قابل انتقال توسط ماده غذایی (food borne)
( خطرات بیولوژیک، شیمیایی، فیزیکی) می باشند که می توانند اثرات زیان آور بر بهداشت و سلامت مواد غذایی داشته باشند.
اصول GMP Good Manufacturing practice و GHP
( Good Hygiene practice) از پیش نیازهای بسیار مهم و ضروری برای برقراری و پیاده سازی موفقیت آمیز سیستم HACCP می باشند.
GMP و GHP چیزی نیست جز رعایت یک سری شرایط ویژه در محیط کار موسسات و
نیز توجه به برخی نکات بهداشتی در جریان کار با مواد غذایی. در واقع اصول
GMP و GHP عوامل کنترلی هستند که بر کل عملیات تولید و کنترل کیفیت تمرکز
دارند نه بر یک فرایند خاص.
مهمترین این موارد که بیشتر به شرایط محیط کار، شرایط ماده غذایی و بهداشت ان توجه می کنند عبارتند از :
1- شرایط سالن های کار، وسائل و امکانات مورد استفاده در فرآوری.
2- نوردهی و تهویه هوا.
3- شرایط محیط کار در ارتباط با مواد غذایی فاسد شدنی.
4- تامین آب سالم و بهداشتی.
5- امکانات و سرویس های بهداشتی.
6- نظافت و شستشو.
7- دفع زباله و مواد زائد.
8- دفع فاضلاب.
9- دفع آفات و حشرات موذی.
10- بهداشت فردی کارکنان.
11- شرایط انبارش و حمل و نقل مواد اولیه و محصول تولیدی.
(بخش دوم)
مزایای بکارگیری سیستم HACCP
HACCP یک سیستم بهداشتی است که شما را از مدیریت کارآمد ایمنی مواد
غذایی مطمئن می کند و این شرایط را ایجاد می کند که به جای انتظار برای
وقوع مخاطرات بهداشتی در محصول و فراورده غذایی، روش های پیشگیرانه را
طراحی نمائید. بنابراین مشکل مرجوع شدن محصول تا حد زیادی برطرف میشود.
همچنین HACCP باعث جلب اطمینان مصرف کنندگان از فرایند تولید می شود.
و نشان می دهد که شرکت و موسسه غذایی به مسئولیت خود در قبال سلامت مصرف کننده پایبند است.
در واقع HACCP موثرترین روش برای رسیدن به حداکثر ایمنی مواد غذایی است و
این سیستم از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد. چون مناطق بحرانی را در
فرایند تولید تشخیص می دهد و احتمال تولید و فروش محصولات غیر ایمن و
ناسالم را کاهش می دهد و این موضوع حرکت به سمت یک روش تضمین کیفیت
پیشگیرانه در داخل موسسه را تسهیل می نماید.
با توجه به محدودیت های مربوط به آزمونها و تکنیک های بازرسی مرسوم از
محصول نهایی بکارگیری این سیستم می تواند نیاز به این آزمونها و تکنیک ها
را به حداقل برساند.
تکنیک های بازرسی مرسوم وضعیت سلامت ماده غذایی را فقط در هنگام بازرسی
تعیین و مشخص می کنند و در واقع یک تصویر فوری و لحظه ای از سلامت ماده
غذایی ایجاد می کند .
از طرفی تا چه حدی می توان به این تکنیک های بازرسی اعتماد کرد ؟ …
بخصوص زمانی که بازرسی های چشمی برای آلودگی های فیزیکی مانند سنگ ریزه و
سایر اجسام خارجی انجام می شود. در حین انجام کارهای یکنواخت، ظرفیت حواس
انسان کم می شود و طی بازرسی چشمی، ممکن است خطرات به سادگی نادیده گرفته
شوند.
در مورد خطرات میکروبی و بیولوژیک در اکثر موارد، خطرات به صورت غیر
یکنواخت توزیع می شوند و دیگر اینکه انجام آزمایشات میکروبی به روی محصول
تولیدی روند طولانی و زمان بر می باشند و در اغلب موارد به دلیل کوتاه بودن
فاصله زمانی بین تولید ماده غذایی و مصرف آن، انجام این آزمایشات ممکن است
سبب وقفه در عرضه و فروش محصول تولید می شود.
ولی سیستم HACCP یک روش مستند و مکتوب می باشد که استقرار و پیاده سازی
آن می تواند وضعیت بهداشتی محصول و ماده غذایی را در گذشته و حال حاضر
ترسیم نماید
|